Lost and Found

Ripoff Raskolnikov

Lost and Found

Ripoff Raskolnikov, eredeti nevén Ludwig (Lutz) Knoglinger (Linz, 1955. augusztus 9.) osztrák énekes-dalszerző, gitáros, „tiszteletbeli magyar” blueszenész. Raskolnikov kezdetben az európai népzenékért rajongott, elsősorban népdalokat adott elő. Később Jimi Hendrix, a Rolling Stones, Bob Dylan, majd az őket megelőző blues-generáció, Blind Lemon Jefferson , Muddy Waters, Blind Willie McTell, Skip James, Robert Johnson, továbbá John Lee Hooker és Van Morrison volt rá hatással.

Az évek során Raskolnikov stílusa változott, mára repertoárját értelműen a blues jellemzi. Erőteljes költői, illetve zenei kifejezéssel bíró dalai régi szerelmekről, utazásokról, a mindennapok gondjairól és szépségeiről szólnak, olyan emberi érzelmek kapnak bennük helyet, mint a szeretet, a szenvedély, a vágy, veszteség, a fájdalom, a szépre való törekvés, az életéhség, vagy a halálfélelem. A saját, többnyire kiábrándító tapasztalatokból táplálkozó, szomorúságba, önsajnálatba hajló dalok szövegét egyes szám első személyben írja.

Robert Kepes– Bass Guitar Mátyás Pribojszki (track: 14) – Blues Harp Péter Glaser (tracks: 4, 12) – Contrabass Lajos Gyenge– Drums, Percussion Ripoff Raskolnikov– Guitar, Vocals Péter Glaser (track: 11) – Percussion Szabolcs Nagy– Piano, Percussion

 1. Always on your Side 5:23
 2. Not to Be 4:32
 3. It’s not Easy 4:01
 4. The Real Thing 6:39
 5. Second Hand Love 3:38
 6. Early Days 5:00
 7. Far Side of Town 6:31
 8. Waltz in A Minor 4:42
 9. Kiss me Conny 4:19
 10. You’re Gonna Love Me 5:47
 11. Magic 4:58
 12. Walk Walk 2:50
 13. Rainy Day Love 4:22
 14. Sweet Dreams 3:57
Nincs Kontroll

Európa Kiadó

Nincs Kontroll

Ahogyan az Európa Kiadó elmúlt három és fél évtizede is sokféleképpen szól arról, ahogyan és ahol élünk, úgy Menyhárt Jenőék négy dalt tartalmazó új EP-je, a Nincs kontroll igazi Európa Kiadó-lemez. A világ dolgait és az életünk legszemélyesebb ügyeit egyszerre felvillantó dalokban jéghegyek, csokor vörös rózsák, Budapest és New York váltogatják egymást. Ráadásul kapunk egy megkapó feldolgozást is. Az első olyan kiadvány, melyet az Európa Kiadónak az a felállása készített, ami már több mint egy éve működik (Menyhárt Jenő mellett: Tóth Zoltán Spenót, Bujdosó János, Kálmán András és Gyenge Lajos).

A lemezen négy dal, három vadonatúj szám – a rakendrollos Mindenki egyenlő, a címadó art-funkos Nincs kontroll, és az Európa Kiadó-san andalító Még egyszer újra –, valamint a zenekar történetének első stúdióban rögzített feldolgozása, a Balaton-féle Levert vagy hallható. "Vannak olyan mágikus pillanatok, amelyekben egyszerre történik a múlt, a jelen es a jövő. A Nincs kontroll EP pedig néhány ilyen pillanat megragadására e s megörökítésére tett kísérlet" – mondja a lemezről Menyhárt Jenő. Az Európa Kiadó a magyar könnyűzene egyik kulcszenekara. A nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. Különféle korszakaiban más és más felállásokban működött, más és más narratívák mentén fogalmazta meg, fogalmazta újra magát.

 1. Mindenki egyenlő 3:44
 2. Mégegyszer újra 4:02 3.
 3. Nincs kontroll 4:38
 4. Levert vagy 3:48
Iceberg feat. Beatrick

Co Lee

Iceberg feat. Beatrick

A magyar underground rapszcéna ifjú titánja, Co Lee és kitűnő fiatal producer, Beatrick régóta várt közös slágere, amelyen a többek Gorillaz és Blur kiadványok produceri munkáiban is kiemelkedőt alkotó John Foyle működött közre. Sármos, magával ragadó flow és egy mérhetetlenül fülbemászó refrén: aki egyszer hallotta, nem felejti el.

Odds and Ends

Ripoff Raskolnikov

Odds and Ends

Az osztrák származású, de Magyarországon, Vas megyében élő Ripoff Raskolnikov az autentikus afroamerikai zenei gyökerek és a klasszikus dalszerzői hagyományok képviselője, vaskos életművében egy hosszabb, négyéves szünet után érkezett a 2016-os visszatérő album. Közép-Európa egyik legeredetibb dalszerző-énekese klasszikus történetmesélő, leginkább Bob Dylan és Tom Waits által képviselt irányvonalat viszi tovább új, tizenkettedik albumán is. A 12 számos album zeneileg ugyanakkor abszolút változatos, a folkos elemektől, az americánás, akár még Bruce Springsteent is megidéző dalokon át a bluesos, spirituális témákig sokféle összetevőből áll össze, mégis karakteres marad a végeredmény.

A lemezen Ripoff magyar zenekarának (Nagy Szabolcs – zongora, Varga Laca – basszusgitár, Gyenge Lajos – dob) tagjai mellett olyan vendégművészek is szerepelnek, mint az International Blues Challenge 2013-as győztese, Little G Weevil gitáron, a Muzsikás együttesből ismert Éri Péter buzukin és az etno- és folkformációkból ismert Herr Attila nagybőgőn.

 1. Virgo Angel 05:02
 2. I Don’t Wanna Know 03:48
 3. Abalone Earrings 04:44
 4. Late Monday Night 03:17
 5. The Edge 03:14
 6. Dead End Blues 04:44
 7. Train 03:51
 8. Get Away (From That Woman) 03:20
 9. Evil-Hearted Woman 04:30
 10. Sailor Song 05:04
 11. Odds And Ends 05:38
 12. Cheap Hotel 03:25

https://recorder.blog.hu/2016/04/02/albumpremier_ripoff_raskolnikov_odds_and_ends

Intergalaktikus Drogdíler

young B!TE

Intergalaktikus Drogdíler

Január elején nagy sikerrel debütált a Soundcloudról elszabadult young B!TE első stúdióalbuma - mely rögtön egy nagyon kerek, izgalmas konceptalbum lett. A történet szerint egy beszélő Ikarus busz tanácsára Mr. B!TE az űrbe költözik, ahol egy intergalaktikus bűnszövetkezetet épít, míg személyes tragédiák vissza nem kényszerítik földi életéhez. Magával ragadó album, amelyen a közreműködők listája is illusztris: 0xy Beat$ alapjaira többek között Kapitány Máté és LilFrakk szövegel.

 1. Prológus, az incidens 2:23
 2. Pánik x Kapitány Máté 1:30
 3. Ikarus 1:53
 4. Bordélyház 2:49
 5. Alien pussy 2:36
 6. A drog egy sport 2:37
 7. Konfrontáció 0:17
 8. Háttérsztori 1:42
 9. A kurva anyád 0:28
 10. Xeszlána este 2:43
 11. Epilógus 2:28
Love2020

Európa Kiadó

Love2020

2021-ben negyvenéves az Európa Kiadó, amelynek első, az Ikarus Művelődési Házban rögzített, kézről kézre másolt kazettán terjedő demója a Love ’82 nevet viselte.De a legfrissebb EK-(mini)album pedig nem csak címében idézi meg a sok évtizedes dalcsokrot, hiszen a Szabadíts meg a gonosztól, az egyik legerősebb korai EK-dal most kapott új, erősen pszichedelikus hangszerelést. Minderre tökéletes ürügyet teremt, hogy a tagság azóta sokadszorra is kicserélődött, az utóbbi évek felállása egyértelműen Bujdosó János virtuóz, egyben markáns és kifejező gitárjátéka köré szerveződik, amitől különös fénytörést kapnak Menyhárt Jenő újabb és régebbi keletű szerzeményei.

Ez utóbbiakban ezúttal sem kell csalódnunk, a komótos tempóban, de folyamatosan születő dalait előszeretettel recikláló Menyhárt erős dalcsokrot rakott össze.

 1. Tánc
 2. Szabadíts meg
 3. Megáll az ész
 4. Nem látta senki
 5. Egyedül
 6. Ezt nem szerettem
 7. Mindenki egyenlő (Live)
Alone and Accoustic

Ripoff Raskolnikov

Alone and Accoustic

Buddy Guy ikonikus albumára rímelő Alone and Accoustic Ripoff munkásságának egyik kiemelkedő darabja.

Small World

Ripoff Raskolnikov

Small World

Bob Dylan történetmesélő zenei hagyományait követi új lemezén Ripoff Raskolnikov. „_Míg régen sokat utaztam, ma már a remetékhez hasonló életet élek. Távolról szemlélem a világot, de ez nem jelenti azt, hogy ne érintene meg.

A Small World című szám egyrészt arról szól, hogy az én személyes Ripoff-világom nagyon pici lett, másrészt a nagyvilág is valahogy kicsi lett ezekben az időkben, amiket most élünk_” – írta a zenész egy közleményben. A sokszínű, mégis egyéni stílust kialakított gitáros-énekesnek a Small World a tizenharmadik lemeze. A dalok között akad angolszász folk, a blues hagyományaiból táplálkozó ballada, édes-keserű szerelmes dal, de a stúdiófelvételek során született egy reggae-s lüktetésű felvétel is.

„A hangulatomtól függ, hogy a zenei témaötleteimhez milyen szöveget választok. Olykor a saját életemből merítek, máskor más sztoriját mesélem el. A zenei témák meg gitározgatás közben születnek_” – mondta.

Mostani lemezén is van olyan dal, amelynek a szövege már húsz éve a fiókjában lapult. Elmondta, hogy a szó és a hang közötti közjáték a legfontosabb, ez az a zenei világ, ami igazán érdekli. A 11 számos Small World című anyagot állandó zenekarával rögzítette: Nagy Szabolcs zongorázott és a hangszerelési feladatokat felügyelte, Varga Laca basszusgitározott, Gyenge Lajos pedig dobolt és ütőhangszereken játszott. Két számban nagybőgőn közreműködött Herr Attila, de hallható a lemezen Tóth Sándor (szaxofon), Szokolay Dongó Balázs (furulya), illetve Pintér Zsolt (mandolin, banjo, hegedű).

 1. Sharks 7:03
 2. The Way The Wind Blows 3:06
 3. Inuit Girl 5:19
 4. Blue Afternoon 5:48
 5. People 4:14
 6. So Much Water 7:17
 7. Thang 2:56
 8. Ada 2:57
 9. Small World 5:43
 10. Small Town Beauty 3:09
 11. I Walk Away 4:11
Real Live Brains

Braindogs

Real Live Brains

Varázslatos hangulatú tiszteletadás Tom Waits munkásságának, az európai és hazai blues szcéna legkiemelkedőbb művészeinek tolmácsolásában.

Ian Siegal (UK): vocals, guitar Ripoff Raskolnikov (A): vocals, guitar Mischa den Haring (T-99, NL) : vocals, guitar Livius Varga (Quimby) (HU): vocals, percussions Frenk (Budapest Bár, ex-Hiperkarma) (HU): vocals, keyboards, drums Szabolcs Nagy (HU): piano Laca Varga (PUF) (HU): bass

 1. Goin’ Out West
 2. Shore Leave
 3. Everybody’s Talking At The Same Time
 4. Underground
 5. Jockey Full Of Bourbon
 6. Dirt In The Ground
 7. Heartattack And Vine
 8. 16 Shells From A Thirty-Ought-Six
 9. Yesterday Is Here
 10. 2-19
 11. Rain Dogs
 12. The House Were Nobody Lives
 13. Union Square
 14. Downtown
Valahol Lenni

Európa Kiadó

Valahol Lenni

Hosszú távollétek, valamint húsz év alkotói szünet után 2013-ban új Európa Kiadó dalok voltak születőben, ezért két évtized elteltével, egy frissen megváltozott felállásban, ismételten belevágtunk egy rendszeresebb, aktívabb zenei munkába. A folyamat korai szakaszának dokumentumaként még abban az évben megjelent Annak is kell... című CD-nk, rajta új számainkkal. Az anyag, úgy alkotói, mint megvalósítási szempontból leginkább felvetéseket tartalmazott, kísérletező jellegű volt, formai és tartalmi útkeresés. Kezdő lendületet adott ugyanakkor annak a folyamatnak, amelynek eredményeként mára kiforrottabb módon létrejöhetett ez a kiadvány ...Valahol lenni... címmel.

Ennek a CD-nek mozaikszerű felépítését négy, a 2013-as anyagban szereplő szám új felvétele és négy azóta született dal alkotja. Nyolc történet tehát olyan emberekről, akik próbálják valahogy élni az életüket a történések fősodrának margóján. Fejlődéstörténeti bukfencek vagy egy talányos kozmikus bűvésztrükk, akárhogy is - egyszer csak jelenésük volt a tér és az idő szövetében, véletlenszerű helyen és időben felbukkanva, egy számukra teljesen ismeretlen világ részeként, amelynek addigi alakulásában semmilyen szerepet nem játszottak. Később egy olyan környezetben, testi és szellemi valóságban ébredtek öntudatra, amelyet semmilyen módon nem választhattak meg maguknak. Aztán egy nap arra eszméltek, hogy hoppá: szabadok, és ha ez a világ valóban létezik, akkor ez nem lehet más, mint a valódi életük.

Menyhárt Jenő: ének, gitár Másik János: billentyűsök Kirschner Péter: gitár Darvas Bence: billentyűsök, hegedű, trombita, ütősök Winterverber Csaba: basszusgitár Gyenge Lajos: dob

 1. Vágódj be 3:24
 2. Smirgli és Virsli 4:42
 3. Feri 4:06
 4. Annak is kell 5:15
 5. Ennek a szobának 6:26
 6. A tánc 4:46
 7. Ki tudja hol van Nórika 4:10
 8. Megmondtam neked 4:40